9 Şubat, ülkemizde ‘Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kutlanıyor. Kişiye özel sağlık durumundan yola çıkarak, hastalıklara; bilgi, tecrübe ve çoklu bakış felsefesiyle benimsediği bütüncül tıbbi yaklaşımla yanıt veren eKonsey.com online sağlık platformu Dahiliye Bölüm Sorumlusu Dr. Jan Klod Kayuka, COVID-19 salgınında sigara içenlerin büyük bir tehlikede olduğunu belirti.
Dr. Kayuka, her gün 5 bin çocuğun sigaraya başladığını ve dünyada her yıl 4 milyon insanın sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.
Toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananları bırakmaları yönünde teşvik etmek amacıyla 9 Şubat, ülkemizde ‘Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kutlanıyor. Prof. Dr. Tibet Erdoğru tarafından kurulan ve kişiye özel sağlık sorunlarına yönelik tavsiye niteliğinde kararlar veren online medikal danışma platformu eKonsey.com Dahiliye (İç Hastalıkları) Bölüm Sorumlusu Dr. Jan Klod Kayuka, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.
“Tütün ürünü kullananlar koronavirüse karşı risk grubunda”
Tütün ürünleri kullananların, COVID-19 ile mücadele edilen bu dönemde her zamankinden çok daha fazla tehlikede olduğunu belirten Dr. Kayuka, “Bu nedenle tütün ürünü kullanımını bırakmak her zamankinden çok daha fazla önem taşıyor. Tütün ürünü kullananlar, virüsle karşılaşmaları durumunda özellikle risk altında olan grupta” dedi
“Her gün 5 bin çocuk sigaraya başlıyor”
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünlerinin; kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalıkların en önemli sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını söyleyen Dr. Jan Klod Kayuka, sigara ile ilgili bazı ilginç bilgiler de verdi:
Dr. Jan Klod Kayuka kimdir?
1965 yılında Antakya’da doğan Dr. Jan Klod Kayuka, 1988 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden dereceyle mezun oldu. İç hastalıkları uzmanlığını tamamlamasının ardından, kariyerine Paris Cochin Hastanesi’nde devam etti ve nadir hastalıklar, gastroenteroloji konularında çalışmalar yaptı. Dr. Kayuka, dünyada yayımlanmış 80 vakası olan ‘Kaçış Sendromu’ hastalığını Türkiye’de ilk teşhis eden doktor olarak da tanındı. Bu teşhisiyle birlikte, özellikle teşhisi zor hastalıklar konusunda başvurulan, önde gelen doktorlardan biri oldu.
Kendinize Bir İyilik Yapın, Bugün Sigarayla Vedalaşın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.